צור קשר
מתכונים
גלריה


טקס חינה
אודות
דף הבית

טקס
הודי
טקס
תימני
טקס מרוקאי
טקס החינה המרוקאי מסמל את תחילת דרכם המשותפת של בני הזוג, "אלערוס ולערוסה"- הארוס והארוסה, וברכה והצלחה שתלווה אותם, פריון, שפע, פרנסה, שמירת המצוות, שלום בית וכו'...
בקרב יוצאי מרוקו, חגיגת טקס חינה מרוקאית הוא אירוע חובה לפני החתונה, ובהתאם, זהו טקס חינה מושקע ביותר, החל מהתלבושות, דרך האולם המעוצב בסגנון מרוקאי, וכמובן עד האוכל המרוקאי המפורסם והעוגיות והמתוקים, שאגב, מככבים בכל החינות מכל העדות.
טקס החינה המרוקאית במרוקו
טקס החינה המרוקאית המקורי נחגג במרוקו כמסיבת אירוסין. הכלה לובשת תלבושת מיוחדת ומפוארת – "קשוואה אל כבירה"- השמלה הגדולה, ועונדת תכשיטים יקרים לכבוד החתן שמולבש ב"ג'לביה". התלבושות מעוטרות באבנים ועיטורי זהב.
טקס החינה נערך בבית הורי הכלה המארחים את החתן ומשפחתו. בדרך כלל לאחר חזרתה של הכלה מהטבילה במקווה טהרה. במהלך החינה נחתם "חוזה" בין שתי המשפחות, בו החתן מתחייב על סכום נכבד, מעין כתובה. ואחרי קריאת ההסכם יוצאת הכלה להקיף את ביתה שבע פעמים. בכניסתה לבית נפתחת רשמית מסיבת החינה, והמשפחות והמוזמנים מתחילים בריקודים ושירה, המלווים בסעודה מרוקאית, שתייה חריפה, וכמובן – עוגיות מרוקאיות ומיני מתיקה המסודרים על מגשים מקושטים.
משפחת החתן מגישה לכלה מעין נדוניה: סלסילות מלאות תכשיטים, לבנים, איפור, ערכות טיפוח, חלוקים ועוד...
סעודת החינה המרוקאית
המאכל המסמל יותר מכל את סעודת החינה המרוקאית הוא ה"קוסקוס", שגרגיריו הרבים מסמלים שפע ועושר. במרוקאית הוא נקרא "שקשו בלעשוב": קוסקוס בעשבי תיבול יקרים ( קורנית, מיורן וזעפרן) כמו כן, עוגיות ומתוקים מכל המינים והסוגים: שבקייה, פזואלוס, עוגיות קוקוס, בוטנים, מרציפן, מופלטות ועוד... מסמלות את המתיקות והאושר, שמאחלים לבני הזוג בערב החינה.
טקס החינה המרוקאית כיום
על הכנת עיסת החינה אחראית אישה נשואה טובת-לב ופורייה (רצוי שתהיה זאת אמה של הכלה), וזוהי סגולה לכך שהכלה תידבק במידותיה הטובות ובמזלה מאיר הפנים. (חל איסור מוחלט על גרושה, אלמנה, או עקרה לבחוש את עיסת החינה).
לאחר הכנת עיסת החינה מקשטים את קערת החינה בנרות, סוכריות, דרז'ה, פרחים ומטבעות זהב – כל זאת לסמל חיי נישואין מוארים, עשירים ומאושרים, חיים מתוקים ופוריים.
נהוג שהורי החתן מורחים את ידי הכלה, והורי הכלה מורחים את ידי החתן, המריחה נעשית בעיגול – כרמז למטבע המסמל ברכת שפע. לאחר מכן, עוטפים את ידיהם בסרטי משי מעוטרים. הקהל שר ושמח עם החתן והכלה, ומתכבד גם הוא במריחת החינה, כדי שכולם יידבקו במזל הטוב והטוהר של בני הזוג. נהוג לחשוב גם כי החינה היא סגולה לרווקים ורווקות להינשא בקרוב.
תפאורה בחינה מרוקאית
נהוג לערוך את טקס החינה המרוקאית באוהל חינה מרוקאי, המקושט בריהוט ממרוקו, עיטורים וכריות, שטיחונים ומפות משי וסאטן מרוקאיות, והכול בצבעים נוצצים: לבן, בורדו, וזהב. בני הזוג יושבים בכיסאות מלכותיים במרכז, שהם מעין כורסאות מפוארות וגבוהות, ובאוהל על השולחנות מונחים גם עלי נענע ריחניים וענפי רוטה – הידועים בסגולתם כנגד עין הרע. האורחים ניגשים למרוח את ידיהם, ומברכים את החתן והכלה ומעניקים להם אהבה גדולה.
בנוסף, נהוג בעדה המרוקאית לחגוג טקס חינה בבר מצווה.